tisdag 6 november 2012

Valet är en rysare för oss som brinner för sexualpolitik


Dagens val i USA väntas bli en rysare där opinionsläget är mycket jämnt. Presidentvalskampanjen har präglats av ett allt mer öppet motstånd mot kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter, vilket tidningen Ottar rapporterat om tidigare i år (läs numret här) Resultatet kommer att få konsekvenser för kvinnors möjlighet att bestämma over sina egna kroppar, såväl i USA som globalt.

Inte minst abortfrågan har varit het under valrörelsen. En seger för Mitt Romney skulle vara ett tydligt bakslag för rätten till den egna kroppen. Även om Romney försökt tysta Todd Akins uttalande om att våldtäkt inte kan leda till en graviditet så är Romney en tydlig abortmotståndare.

Aborträtten är fastslagen i USA genom domslutet i Roe v. Wade från 1973, men det finns ändå sätt att begränsa fria aborter, både på federal nivå och i delstaterna. Under den gångna mandatperioden har dock det slagits rekord i lagförslag och lagar på delstatsnivå som försöker begränsa aborträtten. Det handlar bland annat om obligatoriska väntetider mellan den första konsultationen och själva aborten; krav på ultraljudsundersökningar – oavsett om de är medicinskt motiverade eller inte, samt krav på utrustning och bemanning hos klinikerna som av allt att döma är utformade så att de ska vara svåra eller omöjliga att uppfylla. Andra stater har gjort det förbjudet att inkludera aborter i sjukförsäkringar. rättigheter, inte minst vad gäller rätten till abort och preventivmedel.

Även om det har funnits mer att önska i Obamas arbete för sexuella och reproduktiva rättigheter så har han agerat, inte minst vad gäller frågor om rätten till abort på global nivå. Tre dagar efter att han tillträdde som president avskaffade han den så kallade Global Gag Rule (munkavle-regeln). Global gag rule skapades av Ronald Reagan 1984 och reaktiverades av förre presidenten George W Bush 2001. Gag rule innebar att USA stoppade allt bistånd till organisationer som arbetar med, eller bara informerar om, aborter. Det resulterade i att miljontals kvinnor inte fick tillgång till den information och service som de var i behov av.

Låt oss hoppas på en seger för Obama, för alla människors självklara rätt att bestämma över vem de vill leva med, vem de vill ha sex med och om och när de vill bli föräldrar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar