torsdag 2 maj 2013

Svensk abortlagstiftning är bra!


Sverigedemokraterna har skrivit en replik på min debattartikel som infördes på Brännpunkt 30 april. Inte nog med att Jimmie Åkesson for med osanning i SVTs Agenda, även i deras replik finns ett stort antal faktafel. Många av dessa bemötte jag redan i mitt första debattinlägg och jag kommer därför inte att svara på dessa felaktiga påståenden en gång till.

Vad händer i länder där aborträtten inskränks? Minskade antalet aborter? Nej, istället anlitas privatläkare eller andra som tjänar en hacka på att utföra illegala och många gånger osäkra aborter. Den svenska nutidshistorien vittnar om kvinnor som utsatts för onödiga risker och ibland med livet som insats.

Så såg verkligheten ut för kvinnor i Sverige före 1975. Runt om i världen dör 47 000 kvinnor årligen på grund av osäkra och illegala aborter. Och de som drabbas är kvinnor som inte har råd att betala för bra vård. I Sverige avslutar kvinnor oönskade graviditeter när de behöver göra det.

Om man vill arbeta för att minska de oönskade graviditeterna krävs ett bra preventivt arbete, ett första steg kan vara att studera regeringens egen utredning som leddes av Anders Milton. Om det är en minskning av de oönskade graviditeterna som är Sd:s verkliga intresse så undrar jag varför det helt saknas ett intresse för de åtgärder som gör skillnad?

Sverigedemokraternas bakåtsträvande abortpolitik grundar sig som sagt inte i ett intresse för att minska de oönskade graviditeterna utan i att kvinnor ska förlora makten över sina egna kroppar och fråntas rätten att besluta om att avsluta en oönskad graviditet.

(Bilden är tagen på en demonstration för Aborträtten i Stockholm 1994)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar