tisdag 12 februari 2013

Varför leder så få anmälningar om våldtäkt till åtal?


I gårdagens Aktuellt rapporterades om att endast en liten andel av alla anmälda våldtäkter leder till åtal, bland annat på grund av undermåliga utredningar som tar alltför lång tid. Eva Diesen som forskar om sexualbrott menade att många som polisanmäler en våldtäkt känner sig dåligt bemötta under utredningen.

RFSU har länge krävt ökade resurser till polisutredningarna och ökad kompetens inom rättsväsendet. För många är det ett stort steg att anmäla ett sexuellt övergrepp, då krävs ett bra bemötande och ett snabbt agerande. Bra utredningar är en förutsättning för att vi ska få fler åtal och domar. Förutom stöd i den rättsliga processen måste människor som utsatts för sexuella övergrepp få det stöd de behöver, oavsett var i landet de bor. Ett mycket bra exempel är Akutmottagningen för våldtagna kvinnor som finns på Södersjukhuset i Stockholm. Även om det inte är möjligt att öppna specialmottagningar över hela landet så måste kompetensen finns inom vården.

Varför är det så få anmälningar som leder till åtal? Kunskapen om detta är alltför bristfällig. Som vi påpekade i förra veckan när förslagen om ändringar i sexualbrottslagstiftningen kom vill RFSU att en granskningskommission tillsätts som får till uppgift att granska de anmälningar som inte lett till åtal, vilket kommer att ge ökad kunskap om de problem som finns för att sedan kunna åtgärda dessa.

I slutet av förra året tog några personer initiativ till #vågaanmäl som syftar till att få fler personer att våga anmäla sexualbrott, men även för att föra en debatt om varför uppklarningsgraden är så låg och vad som bör göras. Det finns även exempel på andra bra initiativ som #prataomdet som har fått människor att prata om sexuella relationer och gråzoner. Dessa initiativ är mycket viktiga för att lyfta diskussionen och föra samtal om tydlighet kring respekt och öppna samtal om sexualitet och rätten att bestämma över sin kropp.

För att öka andelen åtal finns inte enbart en lösning, utan ett flertal åtgärder krävs, men centralt är att öka kunskapen om varför så få anmälningar leder till åtal. 

1 kommentar:

  1. Akutmottagning för våldtagna personer?

    Anser att det är viktigt att även män som utsatts för våldtäkt har någonstans att gå akut. Tänker att ett namnbyte och mer kompetens för att ta hand om män som utsatts för våldtäkt måste till.

    Från: Lina

    SvaraRadera